تیپ موتور دیزل ژنراتور از اساسی ترین پارامترها در تشخیص و تعیین عملکرد و دوام ژنراتور است. اگر تامین برق بیمارستان یا کارخانه به عهده شما می باشد، تنها انتخاب ژنراتور کافی نیست. بنابراین با انتخاب تیپ مناسب موتور می توانید کارکرد ژنراتور را به صورت مطمئن تضمین کنید. اگر اطلاعی در رابطه با تیپ موتور نداشته باشید که برای چه نوع باری مناسب است، امکان دارد با اختلالاتی همچون خاموشی یا سوختن ژنراتور مواجه شوید. بنابراین شناسایی انواع تیپ موتور و جریان نامی و توان ظاهری برای کارفرماها و تکنسین ها نیز ضروری است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با این موضوعات آشنا کنیم.
آنچه خواهید خواند
تیپ موتور ژنراتور چیست؟
تیپ موتور دیزل ژنراتور به نوع سوخت رسانی و طراحی، قدرت خروجی موتور و سیستم خنک کاری اشاره می کند. بنابراین این موارد در کارایی و انتخاب دستگاه تاثیر می گذارد. تیپ موتور نشان می دهد که ژنراتور در چه ظرفیت و شرایطی می تواند فعالیت داشته باشد. تیپ موتور به عنوان قلب تپنده دیزل ژنراتور شناخته شده است و مشخص می کند دستگاه تا چه اندازه برای مکرر یا اضطراری مناسب است. شناسایی این تیپ ها به صورت دقیق به افراد کمک می کند تا بین مدل ها انتخاب بهتری داشته باشند. همچنین تیپ های موتور می توانند هزینه های سوخت و نگهداری را مدیریت نمایند.
انواع تیپ ژنراتور
تیپ موتور دیزل ژنراتور انواع مختلفی دارد و تیپ اضطراری برای هنگامی که برق قطع می شود نیز طراحی شده است و می تواند در زمان های کوتاه روشن بماند. همچنین استفاده مکرر تیپ اضطراری می تواند به موتور آسیب برساند. تیپ پرایم یکی دیگر از انواع تیپ های موتور است که برای استفاده طولانی مدت طراحی شده است. همچنین در مکان هایی که برق شهری وجود ندارد نیز به کار می رود و می تواند بار متغیر را به خوبی تحمل کند.
تیپ های دائم قدرت زیادی دارند و به صورت 24 ساعته نیز قابل استفاده هستند. همچنین این نوع تیپ موتور برای مکان هایی با بار ثابت و مصارف سنگین صنعتی نیز کارایی دارد. هر یک از تیپ های موتور ویژگی های خاصی دارند و در طراحی و انتخاب سیستم ژنراتور نقش اساسی ایفا می کند. درک تیپ های موتور برای بهره برداری ایمن از دیزل ژنراتور کاملا کاربردی و ضروری است.
پلاک خوانی ژنراتور
تیپ موتور دیزل ژنراتور با داده های ثبت شده روی پلاک نشان می دهد که خواندن آن برای شناخت توان واقعی دستگاه ضروری است. پلاک خوانی شامل اطلاعات مهم همچون توان خروجی، فرکانس، تعداد فازها (تک فاز یا سه فاز) می باشد. همچنین ضریب توان PF)، معمولاً 0.8) و دور موتور RPM) – اغلب ۱۵۰۰ یا ۳۰۰۰ دور در دقیقه) و درجه حفاظت اطلاعات کلیدی دیگر در پلاک خوانی است.
علامت اختصاری دیزل ژنراتور
تیپ موتور دیزل ژنراتور را میتوان از طریق علامت اختصاری دیزل ژنراتور روی بدنه ژنراتور یا موتور شناسایی کرد. این علامت اختصاری می تواند ویژگی های فنی و استانداردها را نشان می دهد. استاندارد جهانی برای توان خروجی ژنراتورها با علامت ISO 8528-5نشان داده می شود. علامت IP23، IP44 نشان دهنده استحکام و مقاومت در برابر نفوذ آب یا گردو غبار است. RPM یکی از علامت های اختصاری است که نشان دهنده مقاومت در برابر نفوذ گرد و غبار و آب است. همچنین D یا T نشان دهنده سرعت چرخش موتور است. PF 0.8 نیز ضریب توان متعارف ژنراتور صنعتی است.
جریان نامی دیزل ژنراتور
تیپ موتور دیزل ژنراتور یکی از پارامترهای تعیین کننده در محاسبه جریان نامی است. به دلیل اینکه ولتاژ و ضریب توان دستگاه به صورت مستقیم به طراحی موتور وابسته می باشند. جریان نامی می تواند بدون آسیب رسیدن به وسایل الکتریکی در شرایط عادی جریان حداکثری را تامین کند. این مقدار توسط فرمول زیر ایجاد می شود:
I جریان آمپر و Pتوان خروجی ژنراتور می باشد و همچنین V ولتاژ فاز به فاز و PF ضریب توان است. بنابراین جریان نامی پارامتر اساسی برای انتخاب کلیدها و کابل ها وتابلوها است و اگر وسایل برای جریان کمتری طراحی شده باشد دچار آسیب می شود. جریان نامی باید با شرایط محیطی هماهنگ باشد. در دما و ارتفاع زیاد توان ژنراتور کم می شود و جریان خروجی به حداقل می رسد.
توان ظاهری ژنراتور
تیپ موتور دیزل ژنراتور بر روی توان ظاهری به صورت مستقیم تاثیر می گذارد که با واحد kVA تعیین می شود. توان ظاهری ظرفیت کلی تولید انرژی را نشان می دهد و دارای توان راکتیو KVAR و توان واقعی است. فرمول توان ظاهری شامل:
P توان واقعی برحسب وات می باشد و Q توان راکتیو برحسب VAR است. همچنین Sتوان ظاهری بر حسب ولت آمپر است. اگر می خواهید ژنراتور مناسبی انتخاب کنید باید مهم ترین معیار یعنی توان ظاهری را در نظر بگیرید. همچنین تیپ موتور باعث می شود تا توان ظاهری مطابق نیاز بار مصرفی شما هماهنگ شود. همچنین طراحی سیستم قدرت نیز براساس توان ظاهری نیز صورت می گیرد.