ژنراتور سه فاز، یکی از پرکاربردترین ژنراتورهاست که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی سه فاز تبدیل میکند. ژنراتور سه فاز برای تامین برق مراکزی استفاده میشود که در صورت نوسان برق، سیستم ودستگاهها دچار آسیب جدی میشود. این نوع ژنراتور برای تامین برق صنایع و شبکه های برق سراسری استفاده میشود. برای درک بهتر مزایا ومعایب این نوع ژنراتورها، در این محتوا با ما همراه باشید.
آنچه خواهید خواند
ژنراتور سه فاز چیست؟
تولید و فروش ژنراتورهای سه فاز در ایران تحت لیسانس برند آلمانی AVK توسط مهندسان شرکت ماه نیرو با قیمت مناسب و کیفیت بالا همراه با ارائه خدمات راه اندازی و تعمیر و …
تصور بسیاری از افراد در مورد ژنراتور سه فاز، یک دستگاه وحشتآور است که بعضاً در ایستگاههای برق دیدهاند. این در حالی است که ژنراتورهای سه فاز، عجیب و غریب نبوده و بغیر از ایستگاههای برق، در صنایع دیگر هم کاربرد دارند. ژنراتور سه فاز، دستگاهی برای تولید انرژی برق است که برق تولیدی را به سه خط برق مستقل و نامتناسب تقسیم میکند. این سه خط به عنوان سه فاز شناخته میشوند و با هم ارتباط برقی دارند. عمده استفاده از ژنراتورهای سه فاز، برای تأمین برق سه فاز در تجهیزات صنعتی میباشد. این ژنراتورها با قدرت و کارآیی بالا، امکان تأمین برق سه فاز با فرکانس و ولتاژ استاندارد را فراهم میکنند.
کاربرد ژنراتور سه فاز
ژنراتور سه فاز با برق تولید شده خود انواع تجهیزات و دستگاههای مختلف صنعتی را تغذیه میکند. از ماشینآلات صنعتی گرفته تا پمپها و کمپرسورها را پشتیبانی میکند. این ژنراتورها، نقش حیاتی در عملکرد صحیح این تجهیزات و کسب بازده بیشتر دارند.
کاربرد ژنراتور سه فاز، فقط به صنعت محدود نشده و در مصارف خانگی و تجاری هم مورد استفاده و نقش مهمی دارند. در ادامه، کاربرد ژنراتورهای سه فاز را در دو بخش صنعتی و خانگی شرح میدهیم.
کاربرد ژنراتورهای سه فاز صنعتی
در صنعت، ژنراتور سه فاز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این ژنراتورها میتوانند برق مورد نیاز تجهیزات صنعتی را تأمین کنند. برخی از کاربردهای صنعتی ژنراتور سه فاز عبارتند از:
- استفاده در کارخانهها و کارگاههای تولیدی برای تأمین برق مورد نیاز ماشینآلات و تجهیزات صنعتی.
- استفاده در سیستمهای جریان مستمر و متناوب برای تأمین برق پایدار در دستگاههایی مانند: موتورها و الکتروموتورها.
- استفاده در سیستمهای نورپردازی و روشنایی در فضاهای بزرگ مانند: تئاتر و سالنهای کنفرانس و نمایشگاهها. ژنراتور سه فاز علاوه بر صنعت، در کاربردهای خانگی و تجاری نیز استفاده میشود.
کاربرد ژنراتورهای سه فاز خانگی و تجاری
- در خانهها و مسکنهای شخصی برای تأمین برق ضروری در صورت قطعی برق شبکه عمومی، از ژنراتور سه فاز استفاده میشود.
- استفاده در هتلها، رستورانها، فروشگاهها و سایر مکانهای تجاری برای تأمین برق تجهیزات فروشگاهی.
- استفاده در صنایع خدماتی مانند: بیمارستانها، کلینیکها و مراکز آموزشی. در این اماکن، برای تأمین برق مورد نیاز تجهیزات پزشکی، روشنایی و تهویه مطبوع، از ژنراتور سه فاز کمک میگیرند.
ساختار ژنراتور سه فاز
در این بخش از مقاله، به بررسی ساختار ژنراتور سه فاز میپردازیم. ژنراتورهای سه فاز برای تولید جریان متناوب (AC) با سه سیم پیچ مجزا طراحی شدهاند. هر کدام از این سیمپیچها در زاویه 120 درجه از سیمپیچ دیگر قرار داده شده است. این پیکربندی، در مقایسه با ژنراتور تک فاز، منجر به خروجی برق روانتر و متعادلتر میشود. آرایش دقیق سیم پیچهای روتور و استاتور در این ژنراتورها یک توان خروجی متعادل را فراهم میکند. در نتیجه، آنها را برای استفاده در صنایعی که قابلیت اطمینان و پایداری بسیار مهم هستند، ایدهآل میسازد.
ساختار اصلی یک ژنراتور سه فاز، از یک روتور و یک استاتور تشکیل شده است. روتور، که به عنوان میدان نیز شناخته میشود، بخش دوار ژنراتور است. این بخش از ژنراتور، شامل مجموعهای از سیمپیچها بوده که به منبع تغذیه DC متصل میشوند و معمولاً توسط یک تحریک کننده میچرخند. استاتور قسمت ثابت ژنراتور بوده و شامل سه مجموعه سیمپیچ است که به طور مساوی در اطراف محیط قرار گرفتهاند. این سیم پیچها که به سیم پیچهای آرمیچر معروف هستند، به بار متصل میشوند و جریان خروجی را تأمین میکنند. جابجایی سیمپیچها، باعث ایجاد یک میدان مغناطیسی دوار شده و القای ولتاژ در سیمپیچهای آرمیچر را ایجاد میکنند. این ساختار، یک منبع تغذیه ثابت با کمترین نوسانات را تضمین میکند. همینطور، ژنراتور را قادر میسازد تا انواع بارها را به طور موثر اداره کند.
قیمت ژنراتورهای سه فاز
قیمت ژنراتور سه فاز از جمله عوامل مهمی است که در انتخاب و خرید ژنراتور توسط کاربران، تأثیرگذار است. به طور کلی، قیمت ژنراتور سه فاز تحت تأثیر چندین عامل قرار میگیرد. این عوامل عبارتند از: توان ژنراتور، برند دستگاه، کیفیت ساخت، فناوری استفاده شده، وزن، ابعاد، سطح نویز و محدودیتهای سیستم کنترلی. معمولاً، ژنراتورهای سه فاز با توان بالا و دارای ابزار حفاظتی و کنترلی پیشرفته، برای صنایع بزرگ مناسبتر هستند. با این حال، ژنراتورهای سه فازی هم هستند که با توان کمتر و هزینههای مناسب، برای مصارف خانگی طراحی شدهاند.
همچنین، عوامل متغیری مثل منطقه جغرافیایی و بازار عرضه و تقاضا نیز قیمت ژنراتورهای سه فاز را تحت تأثیر قرار میدهند. به همین دلیل، خریداران بایستی با بررسی مشخصات فنی و متناسب با نیازهای خودشان، انتخابی هوشمندانه را انجام دهند. در این راستا، توصیه میکنیم که قبل از خرید، با کارشناسان متعهد و مجرب شرکت ماهنیرو مشورت نمایید.
تفاوت ژنراتور برق تک فاز و سه فاز چیست؟
در این بخش به بررسی تفاوتهای بین ژنراتورهای برق تک فاز و سه فاز خواهیم پرداخت.
ژنراتور برق تک فاز
ژنراتور تک فاز عمدتاً برای تأمین انرژی الکتریکی مصارف خانگی طراحی شده است. این نوع ژنراتور با استفاده از یک خط فاز و یک خط نول، موتور داخلی خود را فعال میکند و توان الکتریکی لازم را تولید مینماید.
مدلهای خانگی این ژنراتور معمولاً دارای یک سیستم داخلی شامل رتور و استاتور هستند. با چرخش موتور محرک، این اجزا در یک میدان مغناطیسی تک فاز به حرکت در آمده و الکتریسیته تولید میکنند. فرکانس این برق تولید شده معمولاً به اندازه 50 هرتز است تا امکان استفاده برای دستگاههای مختلف فراهم شود. بیشترین قدرتی که برای این نوع ژنراتورها طراحی شده، حدود 24 کیلووات است و توان خروجی آنها به 100 آمپر میرسد. به طور کلی، این ژنراتورها بیشتر در مصارف خانگی مورد استفاده قرار میگیرند.
ژنراتور برق سه فاز
ژنراتور برق سه فاز شامل مجموعهای از رشتههای مسی است که به صورت در هم تنیده طراحی شدهاند و با چرخش رتور داخلی در استاتور خود، جریان الکتریکی تولید میکنند. این جریان به سه فاز تقسیم میشود که هر فاز با زاویه 120 درجه از یکدیگر قرار دارد. هر یک از این فازها میتوانند به صورت جداگانه برای تأمین برق تک فاز مورد استفاده قرار گیرند یا این که با ترکیب همه آنها با یک رشته نول، قدرت بیشتری به یک موتور الکتریکی برای راهاندازی شفت آن ارائه دهند.
در صورتی که از ژنراتورهای سه فاز به صورت تک فاز استفاده شود، لازم است که شدت جریان خروجی از هر فاز به طور متوازن و هم سطح باشد. در غیر این صورت، احتمال آسیب به ژنراتور افزایش مییابد. این نوع ژنراتورها معمولاً برای کاربردهای صنعتی و مصارف با حجم بالای قدرت بیشتر مورد نیاز هستند.