هزینههای نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور تحت تاثیر عوامل بسیاری است که باید در نظر گرفته شوند و این عوامل باعث تغییر در رقم هزینهی مربوطه خواهند شد.
آنچه خواهید خواند
هزینه ساخت فونداسیون و شاسی
نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور مشمول هزینههایی است که از آن جمله میتوان به هزینهی ساخت فونداسیون و شاسی اشاره داشت. برای این هزینه نمیتوان رقم ثابتی را در نظر گرفت، زیرا هزینهی ساخت فونداسیون و شاسی تحت تاثیر عواملی میباشد که در ادامه مطرح میشوند.
- وزن و ابعاد ژنراتور
ژنراتوری با ابعاد بزرگتر و وزن بیشتر، به فونداسیون و شاسی بزرگتری نیاز دارد. ساخت فونداسیون بزرگتر و مستحکمتر موجب افزایش هزینه خواهد شد.
- نوع و چگونگی زمین
هزینهی ساخت فونداسیون و شاسی در زمینهای سست بیشتر است. زیرا در این نوع زمینها، فونداسیون باید عمیقتر و مقاومتر باشد. اما در زمینی که سنگی و پایدار است، این هزینه کاهش مییابد.
- شرایط محیط
در آبوهوای مرطوب، بارندگی و یخبندان، ساخت فونداسیون و شاسی بهدلیل نیاز به تمهیداتی خاص مشمول هزینه بیشتری میباشد.
- نوع فونداسیون
فونداسیون انواع متفاوتی دارد. هرکدام از انواع فونداسیون مانند منفرد، گسترده یا نواری، هزینههای مختلفی خواهند داشت.
- مصالح مورد استفاده
هزینه نهایی ساخت فونداسیون به نوع و کیفیت مصالحی که در ساخت آن به کار رفتهاند، نیز بستگی دارد.
- دستمزد کارگران و پیمانکار
از آنجا که دستمزد کارگران و پیمانکاران در نواحی مختلف متفاوت است، لذا هزینه نهایی ساخت فونداسیون نیز متغیر خواهد بود.
- هزینههای جانبی
در هزینهی مربوط به ساخت فونداسیون، برخی هزینههای جانبی مانند حملونقل مصالح، بیمه، هزینهی تجهیزات و … نیز مورد توجه قرار میگیرند.
هزینه حمل و جابجایی دستگاه
ژنراتور برای قرار گرفتن در محل نصب، به شیوههای گوناگون جابجا میشود. عواملی مانند وزن و ابعاد ژنراتور و نوع آن، مسافت حمل دستگاه و شیوهی حمل و جابجایی روی هزینهی مربوط به حمل و جابجایی دستگاه تاثیر میگذارند. بهطوری که هرچه وزن و ابعاد ژنراتور بیشتر باشد، وسایل تخصصیتر و بزرگتری برای حمل آن نیاز بوده و این امر موجب افزایش هزینهی جابجایی خواهد شد.
هزینه کابلکشی و تابلو برق
کابلکشی و تابلو برق در نصب و راه اندازی ژنراتور دارای هزینهای مختص خود است. عوامل تاثیرگذار روی این هزینه عبارتند از:
- ظرفیت ژنراتور
هرچه ظرفیت ژنراتور بیشتر باشد، کابل و تابلو برقی با ظرفیت بیشتر لازم بوده و این منجر به افزایش هزینه میشود.
- نوع کابل مورد استفاده
کابلکشی با کابلهای متفاوت مانند مسی یا آلومینیومی و همچنین سطح مقطع یا ضخامت کابل نیز هزینههای متفاوتی خواهد داشت.
- طول مسیر
افزایش مسیر کابلکشی موجب افزایش هزینه خواهد شد.
- نوع تابلو برق مورد استفاده
هزینهی تابلو برق براساس تک یا سه فاز بودن آن متفاوت است.
- دستمزد
کابلکشی و تابلو برق توسط برقکار انجام میشود و دستمزد برقکار در برآورد هزینه تاثیر دارد.
- تجهیزات جانبی
در کابلکشی و تابلو برق تجهیزاتی مانند جعبه فیوز، کلید و اتصالات دیگر لازم هستند که هزینهی آنها نیز در بخش هزینه کابلکشی و تابلو برق محاسبه میشود.
هزینه نصب سیستم اگزوز و تهویه
نصب سیستم اگزوز و تهویه در نصب و راه اندازی ژنراتور مشمول هزینهی مختص خود میباشد که این هزینه تحت تاثیر عواملی میباشد. ازجمله این عوامل نوع ژنراتور و ظرفیت آن است. به طوری که ژنراتورهای دیزلی و بزرگتر به سیستم اگزوز و تهویه بزرگتری نیاز داشته و این موجب افزایش هزینه خواهد شد. همچنین، نوع سیستم اگزوز و تهویهای که نصب میشود نیز متفاوت بوده و روی هزینه تاثیر دارد. برای مثال، اگزوز مستقیم، اگزوز با صداگیر و یا سیستمهای تهویه طبیعی و اجباری هرکدام هزینهی جداگانهای دارند.
علاوهبر مواردی که ذکر شد، انواع لوله و اتصالات، عایقها و سایر مواد مورد استفاده در نصب اگزوز و تهویه نیز دارای هزینه میباشند. همچنین، دستمزدی که نصاب دریافت میکند نیز متفاوت میباشد. بهطوری که اگر نصب در محلی با دسترسی محدود و به دشواری انجام شود، هزینه افزایش پیدا میکند.
هزینه نصب باک و سوخت رسانی
سوخت رسانی و باک در ژنراتور باید به درستی نصب شوند. برای انجام این کار و با توجه به برخی از عوامل، باید هزینهای در نظر گرفته شود. برای مثال نوع و ظرفیت ژنراتور در این برآورد هزینه تاثیرگذار است. یعنی بزرگتر بودن ژنراتور و نیاز آن به باک و سیستم بزرگتر و پیچیدهتر باعث افزایش هزینه خواهد شد. نوع سوخت مورد استفاده مانند گازوئیل، بنزین یا گاز نیز نیاز به باک و سیستم سوخت رسانی متفاوتی خواهد داشت. علاوهبر هزینههای جانبی مانند لولهکشی، عایقبندی و …، هزینههای نصب سیستم سوخت رسانی و محل انجام نصب با توجه به در دسترس بودن یا دشوار بودن آن نیز روی هزینه تاثیر خواهند گذاشت.
هزینه اجرای سیستم ارتینگ
سیستم ارتینگ در نصب ژنراتور از ملزومات میباشد. انجام و هزینهی مربوط به اجرای آن به عوامل متعددی مانند نوع ژنراتور و ابعاد آن، مقاومت زمین مورد نظر و عمق چاه ارت بستگی دارد. همچنین، نوع و متراژ سیم ارت لازم و نوع موادی که مقاومت زمین را کاهش میدهند، روی این هزینه تاثیر خواهند گذاشت. دستمزد متخصص اجرای سیستم ارتینگ نیز در هزینهی مربوطه محاسبه خواهد شد.
تاثیر ظرفیت ژنراتور بر هزینهها
ظرفیت ژنراتور روی هزینههای مربوط به نصب و راه اندازی آن تاثیر خواهد گذاشت. این هزینهها در سه بخش قابل محاسبه هستند.
- هزینههای اولیه
ژنراتورهایی با ظرفیت بالاتر قیمت بیشتری دارند و خرید آنها نیاز به هزینهی بیشتری دارد.
- هزینههای عملیاتی
ظرفیت ژنراتور با مصرف سوخت دستگاه رابطه مستقیم دارد. به گونهای که ژنراتوری با ظرفیت بیشتر نیاز به سوخت بیشتر داشته و این منجر به افزایش هزینه خواهد شد. همچنین، هزینههای مربوط به تعمیر، نگهداری و سرویس ژنراتورهایی با ظرفیت بالاتر به دلیل پیچیدگی آنها بیشتر خواهد بود.
- هزینههای جانبی
ژنراتوری که ظرفیت بالاتری دارد، نیاز به فضای بیشتری برای نصب داشته و تامین فضای بیشتر نیز مشمول هزینهی بیشتر است. بهعلاوه، آلودگی صوتی ایجاد شده توسط ژنراتوری با ظرفیت بالاتر نیاز به کاهندههای صدا در قبال پرداخت هزینههای مازاد خواهد داشت.
تجهیزات جانبی و هزینههای پنهان
علاوه بر تمام آنچه گفته شد، نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور، هزینههایی را نیز برای کاربر به همراه دارد که بهعنوان هزینههای پنهان مطرح میشوند. این هزینهها شامل مواردی مانند ایجاد عایق صدا، سرویس دورهای دستگاه، هزینهی آزمایش دستگاه و آموزش به اپراتور و همچنین هزینههای تعمیرات احتمالی میباشند. همچنین، هزینهی تجهیزات جانبی مانند مخزن سوخت یا تابلو برق و باتری و … نیز در دستهی هزینههای پنهان قرار دارند.
هزینههای نگهداری اولیه پس از نصب
هزینههای نگهداری اولیه پس از نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور، شامل هزینههایی مانند تعویض روغن و فیلترها بهصورت دورهای میباشد. هزینهی بررسی دورهای قطعات و تنظیم آنها نیز مانند اتصالات، تسمهها و شیرها نیز بخشی از هزینههای نگهداری پس از نصب دستگاه میباشد. همچنین، سیستمهای خنککننده و سوخت رسانی نیز باید بررسی شده و از عملکرد صحیح آنها مطمئن شد. بهعلاوه، عایقبندی و باتری نیز باید پس از نصب و در نگهداری اولیه بررسی شوند.