ژنراتور چیست؟، دستگاهی است که مولد برق بوده و قادر به تولید انرژی الکتریکی است. این دستگاه هر نوع انرژی (به عنوان مثال شیمیایی ، مکانیکی و غیره) را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. انرژی یک منبع اساسی است و امروزه ما کاملاً به آن وابسته هستیم تا بتوانیم متداول ترین کارهای روزمره خود را انجام دهیم، کار کنیم، تجهیزات را به خوبی حفظ کنیم و تاسیسات خود را پویا نگاه داریم.
برای غلبه بر قطعی انرژی الکتریکی، از آنجا که سیستم های الکتریکی قابل خراب شدن هستند، از ژنراتورها برای به حداقل رساندن مشکلات رایج استفاده میشود. از این طریق، میتوانید تأمین مستمر انرژی برای تأمین نیازهای خود را تضمین کنید.
آنچه خواهید خواند
قیمت ژنراتور
شرکت ماه نیرو به عنوان تنها تولید کننده ژنراتور در ایران (با انتقال تکنولوژی ساخت، ژنراتور از برند AVK آلمانی) و وارد کننده انواع ژنراتورهای خارجی اورجینال برندی خوش نام در فروش ژنراتور در ایران است. جهت استعلام قیمت ژنراتور و کسب مشاوره رایگان روی لینک زیر کلیک کنید. ژنراتور دستگاهی است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند و در مواقع قطعی برق، به تأمین انرژی مستمر کمک میکند. قیمت ژنراتور بسته به نوع و توان آن متفاوت است و میتوانید از شرکت ماه نیرو که نماینده برند AVK آلمان است، استعلام کنید.
معمولاً از ژنراتور ها در کجا استفاده میشود؟
- بیمارستانها
- هتلها
- صنایع بزرگ / شرکتها
- رویدادها/ نمایشگاهها
- در بعضی از خانهها
برای راه اندازی ، ژنراتور به القاء الکترومغناطیسی وابسته است ، تا قادر به تبدیل انرژزی دریافتی به انرژی الکتریکی باشد. دینام یکی از شناخته شده ترین انواع ژنراتورهای انرژی است و انرژی مکانیکی موجود را به چرخش شفت تبدیل میکند. این باعث میشود قدرت میدان مغناطیسی در نوسان باشد و منجر به القای ولتاژ در پایانههای موجود در آن شود. بنابراین، هنگامی که آنها در معرض بارهای زیادی قرار دارند، منجر به گردش انرژی میشود. انواع مختلفی از ژنراتورها در دسترس هستند و میتوانید مدلهای مختلف و قدرتهای مختلفی را پیدا کنید تا بتوانید با توجه به نیاز خود از آنها استفاده کنید. بیمارستانها، صنایع بزرگ، هتلها و خانهها میشود. انواع ژنراتور مانند القایی، آسنکرون و جریان مستقیم (DC) در دسترس هستند. این دستگاهها در مواقع حساس به تأمین برق اضطراری کمک میکنند و کاهش وابستگی به شبکه برق را ممکن میسازند.
تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی با ژنراتورهای زیر
- ژنراتورهای القایی
- ژنراتورهای آسنکرون
- ژنراتورهای جریان مستقیم یا DC
لازم به ذکر است که موتورهای الکتریکی مانند ژنراتورها هستند، اما انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکنند. همچنین روشهایی برای تبدیل انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی نیز وجود دارد، به عنوان مثال میتوان از باتریها یاد کرد.
اهمیت استفاده از ژنراتور
هرکسی که قطعی برق را در موقعیتهای حساس تجربه کرده باشد میداند که چگونه میتوان از تولید کنندههای برق برای روشن نگه داشتن تجهیزات و وسایل تجاری، روشنایی منزل و… استفاده کرد. از ژنراتورها میتوان برای تهیه برق نسخه پشتیبان در هنگام خاموشی یا به عنوان تولید کننده برق موقت در جایی که برق در دسترس نباشد، مانند مراکز تجاری بزرگ و یا محل کار استفاده کرد. آنها با تولید انرژی الکتریکی به دستگاههای نیروگاهی که فقط با برق کار میکنند، انرژی میرسانند.
دیزل ژنراتور چگونه کار می کند؟
ژنراتورهای برقی وسیلهای است که از انرژی مکانیکی برای تولید بار الکتریکی و انتقال آنها از طریق جریان الکتریکی استفاده میکند. موتور یک ژنراتور، انرژی مکانیکی ایجاد میکند که در یک میدان مغناطیسی از طریق یک رسانای الکتریکی منتقل میشود و باعث ایجاد بار الکتریکی و در نتیجه باعث ایجاد جریان الکتریکی میشود. یک ژنراتور دارای اجزای مختلفی از جمله موتور، یک آلترناتور، سیستم سوخت، تنظیم کننده ولتاژ، سیستمهای خنک کننده و اگزوز، سیستم روغن کاری، شارژر باتری، کنترل پنل و یک قاب یا ساختار اصلی است.
موتور
موتور ژنراتور همان چیزی است که انرژی مکانیکی ایجاد می کند. ژنراتورها با اندازههای مختلف موتور عرضه میشوند و اندازه موتور تعیین میکند که چقدر برق تولید کنند. موتورهای ژنراتور روی سوختهای مختلفی مانند بنزین، دیزل، پروپان مایع یا گازی و گاز طبیعی کار میکنند. برخی از موتورهای ژنراتور با یک منبع تغذیه دوگانه از دیزل و گاز کار میکنند.
موتورهای ژنراتور یا موتورهای دریچه سربار و یا موتورهای دریچه غیر سربار هستند. موتورهای سوپاپ سربار به جای سوار شدن بر روی بلوک موتور، دریچههای ورودی و اگزوز را در قسمت اصلی سیلندر موتور دارند و معمولاً از موتورهای سوپاپ غیر سربار گران تر هستند. آنها کوچکتر بوده و برای استفاده نیز آسانتر هستند، دوام بیشتری دارند و در طول عملیات دارای میزان سر و صدای کمتری هستند.
روکش چدن در سیلندر موتور یک ویژگی مطلوب است که میتوانید هنگام خرید ژنراتور به دنبال آن باشید. این یک پوشش در سیلندر موتور است که باعث کاهش سایش و پارگی میشود، دوام را تضمین میکند و برای طول عمر عملیاتی به ویژه برای ژنراتورهایی که به طور منظم مورد استفاده قرار میگیرند بسیار مهم هستند.
ژنراتور
ژنراتور بخشی از مولد است که به تولید برق کمک میکند. استاتور و روتر آن توسط یك واحد محفظه احاطه شده است كه عملیات را محصور میكند. محفظه میتواند فلزی یا پلاستیکی باشد، اما فلز ترجیح داده میشود زیرا قطعاتی که در اثر تحرک زیاد در خطر آسیب هستند را حفظ میکند. یک آلترناتور با طراحی Brush less ، قدرت بهتری را تولید میکند و به نگهداری کمتری نیاز دارد.
سیستم سوخت
سیستمهای سوخت دیزل شامل اتصال لوله از مخزن سوخت به موتور، لوله تهویه، اتصال سرریز از مخزن سوخت به لوله تخلیه، پمپ سوخت، فیلتر سوخت و انژکتور سوخت میباشد. ژنراتورهای تجاری بزرگتر ممکن است از مخازن سوخت خارجی استفاده کنند، در حالی که در ژنراتورهای کوچک، مخازن سوخت یا در قسمت بالای واحد یا به عنوان بخشی از پایه نصب شدهاند.
صفحه کنترل
کنترل پنل ژنراتور جایی است که ژنراتور در حین کار روشن و کنترل میشود. این شامل یک شروع و خاموش شدن الکتریکی است، در حالی که برخی ژنراتورها در هنگام قطع برق، عملکرد اتوماتیک را ارائه میدهند. کنترل پنل همچنین دارای موتور سنج برای نظارت بر فشار روغن، دمای خنک کننده و ولتاژ باتری است.
ژنراتورها انواع مختلفی اعم از ژنراتورهای قابل حمل، ژنراتورهای آماده به کار مسکونی و ژنراتورهای آماده به کار تجاری یا صنعتی دارند. انواع مختلف ژنراتور برنامههای کاربردی متفاوتی دارند. ژنراتورهای قابل حمل ممکن است از سیمهای برق استفاده کنند تا بتوانند لوازم کوچک را تغذیه کنند، در حالی که سایر ژنراتورها ممکن است سوئیچ انتقال نیرو داشته باشند که برای انتقال مستقیم برق بدون سیم، به صفحه اصلی وصل شده است. نوع ژنراتور مورد استفاده بستگی به کاربرد، مسکونی یا تجاری و میزان تولید برق مورد نیاز دارد.
مزایا استفاده از ژنراتور
استفاده از انواع ژنراتور در حوزههای مختلف مزایای گوناگونی به همراه دارد. از مزایای استفاده از ژنراتورها مینوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در صورت قطع برق، دیگر مشکل توقف کار را نخواهید داشت، به عبارت دیگر اگر شبکه برق شهر با مشکل مواجه شود، شما میتوانید با استفاده از ژنراتورها به فعالیت خود ادامه دهید.
- تلفات انرژی کمتر در مقایسه با شبکه انرژی برق شهر میباشد. همچنین در زمان اوج مصرف( پیک بار ) میتوان برای جبران کاهش ورودی از ژنراتورها استفاده کرد.
- کاهش وابستگی به شبکه برق شهر
- در مکانهایی که بحث امنیت در اولویت باشد، ژنراتورها یکی از عناصر مهم برای مقابله با کاهش امنیت در مواقع قطع برق هستند.
- همچنین در مراکز درمانی مانند بیمارستانها که تجهیزات پزشکی نقش مهمی در حفظ جان بیماران دارند، استفاده از ژنراتورها امر مهمی میباشد و نبود ژنراتورها بعنوان پشتیبان شبکه برق عملا غیر ممکن است.
انواع ژنراتور
بر اساس نیازهای مختلف، تولیدکنندگان معمولاً چهار دسته را معرفی میکنند:
1. اضطراری (Standby)
2. پایه (Prime)
3. دائم (Continuous)
4. چندمنظوره (Multipurpose)
ژنراتورهای اضطراری (مولدهای اضطراری)
این نوع ژنراتور، که به عنوان ژنراتور برق اضطراری خانگی یا صنعتی شناخته میشود، هنگامی که برق شبکه قطع میشود، بهطور خودکار وظیفه تأمین برق را برعهده میگیرد. مدلهای مختلف این ژنراتورها بهنوعی طراحی شدهاند که ممکن است فقط برای چند ساعت در ماه فعال باشند، در حالی که برخی دیگر از مدلهای پرایم (Prime) بهطور مداوم نیاز به کارکرد دارند. این ژنراتورها در شرایط خاص میتوانند بار اضافه محدود (Over Load) را نیز تحمل کنند.
کاربرد این نوع مولدها برای تأمین برق اضطراری در بیمارستانها، کارخانهها، ادارات و دیگر مکانها بدون نیاز به اتصال به شبکه طراحی شدهاند.
مولدهای پرایم
این ژنراتورها معمولاً در مکانهایی که بهطور موقت نیاز به برق دارند، به کار گرفته میشوند. مثالهایی از این کاربردها شامل اردوگاهها، نمایشگاهها و مکانهای اکتشاف معدنی است. با این حال، این مولدها مناسب برای استفاده در تأسیسات تولید برق بزرگ نیستند. آنها توانایی تأمین برق بهمدت نامحدود با بارهای متغیر را دارند و قادرند تا 100 درصد از ظرفیت نامی خود را در زمانهای خاصی تأمین کنند و در شرایط بار اضافه 10 درصد نیز برای مدت محدود کار کنند. (توان نامی مطابق با استاندارد ISO8528 و توان اضافی طبق استانداردهای BS5514، DIN6271، ISO3046 و AS2789 است.)
این نوع دستهبندی برای همه مدلهای ژنراتور قابل اعمال نیست و کاربردهای عمومی آن بیشتر مربوط به استفاده از ژنراتورهای مرجع توان برای پروژههای مختلف است، از جمله معادن و سایتهای ساختمانی.
مولدهای دائم
این نوع مولدها معمولاً برای تولید برق پایدار و مداوم در شبکه سراسری استفاده میشوند و توانایی تأمین برق ثابت تا ظرفیت نامی خروجی را برای مدت نامحدود دارا هستند. این مولدها امکان اضافه بار ندارند و برای انتخاب نسل مناسب بهتر است با توزیعکنندگان مجاز مشورت شود (مطابق استانداردهای ISO8528، BS5514، DIN6271، ISO3046 و AS2789).
این رتبهبندی برای تمامی مدلهای ژنراتور مناسب نیست و بیشتر برای آن دسته از ژنراتورهایی که توان یکسان و پایدار تولید میکنند یا بهطور موازی با فیدر اصلی کار میکنند، کاربرد دارد. این نوع ژنراتورها معمولاً قادرند تا 8760 ساعت در سال کار کنند و ممکن است برای پشتیبانی از شبکه و شرایط بار پیک نیز مورد استفاده قرار گیرند.
کوپله دیزل ژنراتور
کوپله کردن به عمل اتصال موتور دیزل و ژنراتور به یکدیگر و نصب آنها روی شاسی فلزی اطلاق میشود. این عمل معمولاً شامل نصب تابلو و سیستم کنترل و راهاندازی آن در کنار مولد میباشد.